Til hovedinnhold

Funksjonelt fôr mot M. viscosa

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Teste effekten av ulike fôrtilsetninger på smitte med M. viscosa etter behandling som simulerer mekanisk behandling i felt.

2 Skadevirkninger
Fisken vil bli smittet med M. viscosa. En del av fisken kommer til å utvikle sår og dø.

3 Forventet nytteverdi
Prosjektet vil gi kunnskap og uvikling av et funksjonelt fôr som kan redusere dødelighet etter mekansike behandlinger i felt.

4 Antall dyr og art
3400 laksesmolt

5 Hvordan etterleve 3R
Forsøket må gjennomføres med bruk av levende fisk da målsettingen er å evaluere vertens motstandsdyktighet mot sykdom etter stress. Det finnes ingen etablerte in vitro metoder for å vurdere motstandsdyktighet mot sykdom.

Etterevaluering

Mattilsynet er forpliktet etter regelverket til å etterevaluere alle forsøk som er betydelig belastende for forsøksdyrene.

Begrunnelse for etterevalueringen

Formålene med forsøket ble delvis oppnådd. Stor variasjon i dødelighet mellom kar etter smitte gjorde at målene ikke ble oppnådd i like stor grad som ønsket. Resultatene viser forskjeller i sårheling hos fisken på ulike dietter. Forsøket resulterte i nyttig kunnskap som kunden bruker videre for å utvikle helsefôr.

Videreutviklingen av smittemodellen med håndtering fungerte, det var signifikant høyere dødelighet i denne gruppen fisk. På sårheling ble det observert forskjeller i effekt mellom dietter og forskjell på i hvor stor grad stress påvirket sår-score. For noen dietter var effekten signifikant, for andre ikke.

Ved hjelp av diett-oppsettet som ble brukt er kunnskapen nå bedre om hvilke næringsstoffer som kan være med på å begrense sårutvikling/fremme sårheling etter bakteriesmitte. Dette er nyttig kunnskap det vil bygges videre på i firmaets helsefôr, noe som vil være gunstig for fôrprodusent, men også for fiskevelferden i merdene.

Totalt ble 3 400 laks brukt i forsøket, alle ble kategorisert med betydelig belastningsgrad på grunn av sårutvikling og eventuelt død. Dette stemmer overens med antall godkjent og forespeilet belastning for forsøket.

Humane endepunkter ble brukt i forsøket så langt det lot seg gjøre, men det var ikke mulig å gjøre videre forbedringer i forsøksdesign eller redusere belastningen ytterligere ettersom det var et vitenskapelig endepunkt å la fisken utvikle sår og se på sårheling på fisk som ikke dør.

Metodene som ble brukt er fremdeles de mest hensiktsmessige. Bruk av scoringsskjemaer og avlivingsmetode opplyses å ha fungert godt.