Skip to main content

Susceptibility of Atlantic salmon families against winter sore (vaccines and feed)

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
a) forsøkets formål
sykdomsresistens mellom to grupper av laks ved eksperimentell smitte med Moritella : i) Optimal genetikk, vaksine og fôr mot ii) normal genetikk, uvaksinert og normalfôr.

b) forventede skadevirkninger på dyrene
Høy skadevirkning. Fisk vil utvikle sår og dø.

c) forventet vitenskapelig eller samfunnsmessig nytteverdi
Høy. Resultatene vil være av samfunnsmessig nytteverdi da de vil bidra i avlsarbeidet med denne sykdommen. Utvikling av resistente familier mot vintersår er viktig bidrag til reduksjon av sykdommen i akvakultur og dermed redusert lidelse hos oppdrettsfisk.
d) hvor mange og hva slags dyr som skal brukes
800 post-smolt av Atlantisk laks.

e) hvordan kravene om erstatning, reduksjon og forbedring skal etterleves.
Antall fisk er redusert til et minimum jmf. å finne moderate forskjeller. Sår brukes i tillegg til død for å øke statistisk oppløsning og begrense antall dyr. Humane endpoint anvendes.

Etterevaluering

Mattilsynet er forpliktet etter regelverket til å etterevaluere alle forsøk som er betydelig belastende for forsøksdyrene.

Begrunnelse for etterevalueringen

Formålet med forsøket var å validere metoder for å redusere problemene med vintersår forårsaket av Moritella viscosa i norsk lakseoppdrett. Forsøksoppsettet omfattet to tanker med kontrollfisk og to tanker med profylaktisk behandlet fisk. Etter tilvenning ble alle fire tanker smittet og fulgt opp over en periode på 28 dager. Underveis ble dødelighet og sårutvikling registret.

Resultatene viste at ved å kombinere genetikk, vaksine og riktig fôr ble dødelighet og sårutvikling forårsaket av M. viscosa redusert. Hver for seg har genetikk, fôr og vaksine en gunstig effekt på vintersår, men ved å kombinere dette oppnås en meget god beskyttelse. Forsøkets hadde derfor god måloppnåelse.

Alle 800 dyr ble benyttet og belastningsgraden ble vurdert til å være betydelig for alle grunnet de kliniske tegnenes art.

Fisk som hadde store sår, ble tatt ut av forsøket og avlivet. Det var vanskelig å redusere belastningen ytterligere ettersom det var viktig for forsøkets formål å se på sårheling også. Sårscoring på overlevende fisk var også et viktig vitenskapelig endepunkt.

Det er vanskelig med videre forbedringer ettersom ett av de vitenskapelige endepunktene er sårscoring av overlevende fisk, og dermed er det ikke mulig å ta fisk ut på grunn av humane endepunkter før fisken er døende.

Forsøksansvarlig opplyser at antall dyr var hensiktsmessig og at det ikke er mulig å redusere antallet ytterligere. Det finnes ikke alternativer ved endt forsøk som kunne erstattet bruken av noen eller alle dyra. Bruken av scoringsskjema skal ha fungert tilfredsstillende.