Til hovedinnhold

Intraperitoneal kunstig pankreas

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål

Langtidsforsøk på gris med intraperitoneal kunstig bukspyttkjertel.
Forsøkets formål er å videreutvikle en kunstig bukspyttkjertel for automatisk blodsukkerregulering hos diabetikere. En kunstig bukspyttkjertel består av glukosesensorer, en regulator/styringsenhet og en hormonpumpe. Dette apparatet skal regulere blodsukkernivået hos diabetikere slik at det holder seg nær normale verdier, og kreve minimal med aktive handlinger fra bruker.


2 Skadevirkninger

Forsøkene vil utføres på våkne og frittgående gris. Grisene vil behandles med streptozotocin for å indusere diabetes. Under forsøkene vil grisene gå med et seletøy hvor en hormonpumpe holdes på plass mellom skulderbladene. To slanger vil gå fra pumpene, gjennom en port i bukveggen og inn i bukhulen hvor hormonene insulin og glukagon vil gis. Grisene vil få plassert subkutane glukosesensorer, som vil sende blodsukkerverdier til regulatoren. Optimal hormontilførsel vil beregnes av regulatoren. Ved høye/stigende blodsukkerverdier vil insulin gis, og ved lave/synkende blodsukkerverdier vil glukagon gis. Den kunstige bukspyttkjertelen har som mål å holde blodsukkeret mellom 4.5 og 10 mmol/L. Grisene vil gå løse i bingen under forsøkene og regulatoren vil testes med variert fôring og grisenes normale aktivitet og oppførsel.
De største risikoene for negetiv påvirkning av dyrens velferd vil være symptomer på dårlig regulert blodglukoseverdier, belastning ved å gå med seletøy samt kirurgi for innsettelse av abdominale porter og et kateter i v. jugularis.


3 Forventet nytteverdi

En kunstig pankreas skal sikre bedre livskvalitet for personer med diabetes ved å hindre både kortsiktige og langsiktige symptomer på sykdommen. Apparatet skal også gi brukerne frihet fra sin egen sykdom.

4 Antall dyr og art

Den kunstige bukspyttkjertelen vil testes og videreutvikles på diabetiske griser. Vi søker om 25 griser, men vil ikke bruke alle hvis vi oppnår tilfredstillende resultater med færre dyr.

5 Hvordan etterleve 3R

Vi har utført forsøk på anesteserte griser og brukt dataene innhentet fra disse forsøkene til å utvikle en simulator. Dette gir oss muligheten til å teste vår regulator ved hjelp av simuleringer og på den måte redusere antall dyr brukt til eksperimenter.
Vi forbedrer kontinuerlige våre forsøk for å kunne oppnå data med best mulig kvalitet.