Bruk av PCI for forbedring av vaksinering ved hjelp av adenovirus

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Formålet med disse forsøkene er å undersøke om PCI-teknologien kan forbedre effekten av vaksiner basert på adenovirus. Adenovirus-konstruksjoner med gener som koder for rapportør-proteiner og modellantigener vil bli injisert i huden på mus, og injeksjonsstedet vil bli belyst for å forbedre leveringen av adenovirus til målcellene. Effekten av behandlingen vil bli målt ved (i) in vivo imaging (IVIS) for å se på effekten av behandlingen på adenovirus-transduksjon og uttrykk av rapportør-protein; (ii) analyse av blodprøver for forekomst av antigenspesifikke immunceller ved flowcytometri.

Basert på erfaringer fra tidligere FOTS-forsøk forventes lave til moderate skadevirkninger på dyrene. Forsøkene vil bli utført på normale dyr, uten bruk av tumormodeller. Små sårdannelser i vaksinasjonsområdet pga. betennelsesreaksjoner forventes som en naturlig konsekvens av behandlingen og eventuelle immunreaksjoner (observert også klinisk i pasienter). Basert på erfaringene fra tidligere forsøk vil sårhelingen være rask og god.

Adenovirus-vaksinering fungerer i mange sammenhenger meget bra, men det er fremdeles et stort behov for å øke effektiviteten av slik vaksinering. Og spesielt for utvikling av en pandemi-vaksine, kan det være helt essensielt å kunne senke den effektive dosen av en vaksine, slik at man innen meget begrensede tidsrammer rekker å produsere nok vaksine til å dekke verdens behov. Siden PCI kan gi en stor forbedring i effekten av adenovirus-baserte vaksiner, er det er derfor meget interessant å undersøke dette så raskt som mulig.

Vi ønsker å bruke totalt 185 mus av stamme C57BL/6JRj og 250 mus av stamme Balb/cJRj. Kravene om 3R følges ved å bygge på tidligere erfaringer: For å kunne studere den samlede immunresponsen ved en vaksinering og simulere betingelsene i menneske, er det nødvendig å gjøre forsøk i levende dyr. Siden PCI-teknologien ikke tidligere har blitt brukt med adenovirus-baserte vaksiner, vil det innledningsvis være nødvendig med noen dosefinnings-forsøk og optimalisering av behandlingsbetingelsene.

Disse forsøkene vil det bli utført med et lite antall mus i hver gruppe, men siden det erfaringsmessig er en god del individuelle variasjoner i immunresponser, vil det sannsynligvis være nødvendig med minst 5 dyr per gruppe i de innledende forsøkene, og rundt 10 i hver gruppe i hovedforsøkene. Dyrene blir lagt i anestesi under lysbehandlingen, og blir tett overvåket under og etter behandling.