D: 2623 Gut health and microbiota in Atlantic salmon with high temperatures
The goal of this trial is to study the effects of warm water on gut health and microbiota in Atlantic salmon receiving a specific diet.
Parts of the trial will be conducted with high temperatures (19 degrees C), which is outside the optimal temperature range of Atlantic salmon. Additionally, salmon will be handled for stripping of faeces and returned to the tanks. Thus, the trial is considered to be considerable stressful.
Periods of unusually warm water may occur, both in Norway and other parts of the world with aquaculture of Atlantic salmon. Knowledge regarding gut health and microbiota in Atlantic salmon in response to such water parameters is of great importance to feed companies in order to develop optimal feed for such occasions.
The trial is to be conducted with 160 Atlantic salmon (start weight 80 grams), 4 tanks with 40 fish per tank. The number of fish is kept to an absolute minimum to ensure adequate water parameters throughout the trial, and still have enough fish for sampling. Moreover, the fish will be acclimatized to 12 degrees C for 2 weeks before a slow increase of water temperature to 19 degrees C is carried out over a period of 3 weeks.
The fish may experience a reduction in appetite and skin lesions due to handling at this temperature.
Parts of the trial will be conducted with high temperatures (19 degrees C), which is outside the optimal temperature range of Atlantic salmon. Additionally, salmon will be handled for stripping of faeces and returned to the tanks. Thus, the trial is considered to be considerable stressful.
Periods of unusually warm water may occur, both in Norway and other parts of the world with aquaculture of Atlantic salmon. Knowledge regarding gut health and microbiota in Atlantic salmon in response to such water parameters is of great importance to feed companies in order to develop optimal feed for such occasions.
The trial is to be conducted with 160 Atlantic salmon (start weight 80 grams), 4 tanks with 40 fish per tank. The number of fish is kept to an absolute minimum to ensure adequate water parameters throughout the trial, and still have enough fish for sampling. Moreover, the fish will be acclimatized to 12 degrees C for 2 weeks before a slow increase of water temperature to 19 degrees C is carried out over a period of 3 weeks.
The fish may experience a reduction in appetite and skin lesions due to handling at this temperature.
Etterevaluering
Betydelig belastende
Begrunnelse for etterevalueringen
Forsøkets formål var å undersøke hvilke effekter forhøyet vanntemperatur har på tarmhelse og microbiota i laksetarmene til laks som får spesialdietter. Deler av forsøket ble utført under temperatur høyere enn optimaltemperatur.
Søker angir at forsøk ble gjennomført iht. protokoll og anses som vellykket. Det er angitt god velferd på fisken under hele forsøket. Det gjenstår en del arbeid fra oppdragsgiver med molekylært arbeid og bearbeiding av data
Totalt 160 laks ble brukt. Belastningsgraden ble nedjustert i ettertid til moderat belastning. Dette ble gjort i samsvar med PMSK og fiskehelsebiolog. Prosedyrene som ble fulgt ga skånsom behandling av fisken. Fiskene hadde god appetitt og vekst, hadde normal oppførsel og ingen fisker fikk sår.
Søker angir at som følge av bedre vekst enn forventet ble det laget større fôrpellets for å forhindre aggresjon i karene. Antallet fisk vurderes som hensiktsmessig.
Søker angir at forsøk ble gjennomført iht. protokoll og anses som vellykket. Det er angitt god velferd på fisken under hele forsøket. Det gjenstår en del arbeid fra oppdragsgiver med molekylært arbeid og bearbeiding av data
Totalt 160 laks ble brukt. Belastningsgraden ble nedjustert i ettertid til moderat belastning. Dette ble gjort i samsvar med PMSK og fiskehelsebiolog. Prosedyrene som ble fulgt ga skånsom behandling av fisken. Fiskene hadde god appetitt og vekst, hadde normal oppførsel og ingen fisker fikk sår.
Søker angir at som følge av bedre vekst enn forventet ble det laget større fôrpellets for å forhindre aggresjon i karene. Antallet fisk vurderes som hensiktsmessig.