Til hovedinnhold

Fettembolisyndrom

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Fettembolisyndrom er en livstruende tilstand som oppstår etter ulykker og flere rutineoperasjoner. Etter flere tilfeller ved vårt sykehus, finner vi at kunnskapsgrunnlaget for å diagnostisere og behandle tilstanden er utilstrekkelig. Formålet med denne studien er å nærmere forstå sykdomsprosessen som forårsaker skade ved fettembolisyndrom, samt se om vi kan behandle sykdomsprosessen. Dette vil gi oss bedre grunnlag for å erkjenne tilstanden hos pasienter, bidra til å forstå denne sykdomsprosessen spesielt men bidra til økt basalvitenskaplig kunnskap generelt.
2 Skadevirkninger
Vår forskningsgruppe har lang erfaring med dyreforsøk i narkose. Dyrene vil ikke ha smerte eller ubehag under narkosen, og helsepersonell med omfattende erfaring fra narkose av både dyr og mennesker sørger for at dyrene forblir i dyp narkose. Dyrene avlives etter endt forsøk under vedlikeholdt narkose. Vi prøver å få mest mulig ut av hvert forsøk, som planlegges nøye i forkant.
3 Forventet nytteverdi
Vårt forskningsprosjekt lar seg ikke gjennomføre uten bruk av dyr. Selv om vi også skal gjenskape deler av det vi tror skjer under fettembolisyndrom i laboratorieglass, vil vi ikke kunne vurdere hva som faktisk skjer hos pasienter, se hvordan hjerte- lunge og hjerne blir påvirket, eller hvordan bruk av medikamenter påvirker tilstanden. Vi ønsker å forstå bedre hvordan fettembolisyndrom utarter seg, hvordan man kan diagnostisere tilstanden gjennom vanlige, men avanserte blodprøver og enkel og avansert overvåkning. Spesielt vil vi se på hvordan immunsystemet aktiveres, dernest om vi kan dempe denne immunresponsen med midler som senere kan benyttes til behandling av tilstanden hos mennesker.
4 Antall dyr og art
Gris deler fysiologiske egenskaper med mennesker, og deres størrelse tillater bruk av overvåknings- og narkoseutstyr som en kan benytte på mennesker; dette gir økt overføringsverdi. Grisens fysiologiske likhetstrekk gir høyt bevisnivå og vitenskapelige funn vil anses som betydningsfulle for pasienter.
Det søkes om 138 svin (sus scrofa domesticus) over 6 år på 15-25 kg.

5 Hvordan etterleve 3R
Replacement: Det finnes ikke gode nok modeller for å simulere fettembolisyndrom. Laboratoriemodeller gir utilstrekkelig informasjon, vil ikke gi informasjon om hvordan organer som hjerte, lunge og hjerne påvirkes, og vil ikke kunne gi full innsikt om blodets komplekse samspill med fettembolier.
Reduction & Refinement: Vi bruker etablerte dyremodeller som i stor grad reduserer antall pilotforsøk. Hele forskningsteamet er erfarent, og svært få om noen dyr vil tapes på grunn av tekniske vanskeligheter. Hvert forsøk planlegges nøye i forkant, og er forutgått av en laboratoriemodell, for på forhånd å vite nøyaktig hvordan hvert dyr kan brukes mest effektivt. Forsøkene utnyttes til blodprøvetakning for nye og pågående studier, samt til å undervise studenter i fysiologi og narkosemedisin. Avdøde dyr brukes til anatomiundervisning for blant andre veterinærstudenter.
Dyrevelferd ivaretas ved at dyrene får tunge bedøvelsesmidler og er i narkose kort tid etter at dyret forlater bingen. Selve stresset ved å legges i narkose er minimalt og av svært kort varighet. Dyrene er i dyp narkose under hele forsøkets varighet.