Til hovedinnhold

Villrein 2019-2020

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Forsøket skal kartlegge betydningen av barrierer (f.eks. veier, stier/ferdsel, hytter, vannkraftutbygging) på reinens arealbruk, potensialet for avbøtende tiltak og virkningene av tiltakene. Dette vil gi oss muligheter til å etablere metoder for å studere reinens opplevelse av barrierer basert på aktivitetsdata, og sette reinsdyras atferd og reaksjoner på forstyrrelser inn i en systematisk sammenheng.
Data fra radiosendere på villrein gjør det mulig å kartlegge hvordan reinen bruker leveområdene sine. Videre vil utprøving av hvordan ulike avbøtende tiltak ved eksisterende barrierer påvirker reinen, gjøre at vi kan lage løsninger som får reinen å gjenoppta bruken av tidligere avstengte deler av leveområdene. Dette gjør det mulig å sikre reinsdyra gode leveområder i forhold fremtidige inngrep og forstyrrelser, forsøkene har dermed stor forvaltningsrelevans.

I forbindelse med den pågående bekjempelsen av skrantesjuke hos villrein i Nordfjella kan det i tillegg oppstå akutt behov for oppdatert kunnskap om villreinens oppholdssted og bevegelsesmønster. Slik kunnskap vil kunne innhentes fortløpende fra de omsøkte merkeprosjektene om det skulle bli bruk for dette. Dette delformålet er særlig relevant for Hardangervidda-bestanden, spesielt om det skulle påvises skrantesjuke i Nordfjellas sone 2, men også allerede nå under bekjempelsesfasen. Innhenting av kunnskap som kan være relevant for forvaltningen av skrantesjuke er dermed et viktig delformål for prosjektet.

Villreinen får montert en halsband/radiosender etter at den er blitt bedøvd. Under merking vil reinflokken oppleve noe stress i forbindelse med påflyvning med helikopter, men dette er kortvarig. Det å gå med halsbånd ser ikke ut til å påvirke dyra betydelig. Radiosenderen blir fjernet etter 3 år under normale omstendigheter.

Det er voksne dyr som merkes, kun simler. Prosjektet vil merke inntil 44 individer på Hardangervidda, Setesdal Austheia, Brattefjell-Vindeggen og i Rondane i løpet av 2 år. Bruk av radiosendere er eneste mulighet til å følge reinens bevegelser systematisk gjennom året. Flokkadferden til reinen gjør at merking av forholdsmessig få dyr gjør det mulig å følge en stor andel av bestandene.
Merkeprosedyrene blir kontinuerlig oppdatert og forbedret. I denne forsøksperioden vil vi innføre GPS-halsbånd som sender data over satelitt. Dette gjør at vi får posisjonsdata med korte mellomrom, slik at vi lett kan oppsøke og kontrollere dyrene om det er indikasjoner på at noe går galt. Bare der hvor vi har god mobildekning, vil vi bruke GPS-halsbånd som sender data over mobilnettet. I tillegg vil halsbåndene være utstyrt med dobbel drop-off-mekanisme, slik at vi