Til hovedinnhold

Utarbeidelse av normale referanseverdier for cardiac troponin T før og etter hard fysisk belastning hos hest.

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Dette prosjektet har som formål å utarbeide normale referanseområder for biomarkøren cardiac troponin T før og etter belastning hos hest. Cardiac troponin T er en spesifikk markør for skade på myokardet som hos mennesker nå i større grad erstatter den tidligere brukte cardiac troponin I. Cardiac troponin T er ansett for å være en mer sensitiv markør, noe som er en diagnostisk fordel. Hos hest er det fremdeles cardiac troponin I som er rutinemessig brukt for å avdekke skade på myokardet. Det finnes kun noen få studier som har vurdert troponin T som markør hos hest, og det er derfor begrenset informasjon om det normale referanseområdet for troponin T. Likeledes finnes det ingen informasjon om hard fysisk belastning vil påvirke konsentrasjonen av denne markøren hos normalt presterende hester, noe som det kan gjøre hos mennesker. Gjennom dette prosjektet ønsker vi derfor å bidra til å etablere normale referanseverdier for cardiac troponin T både før og etter anstrengelse. Vi håper at dette kan bli et verdifullt diagnostisk hjelpemiddel i å kunne avdekke skade på hestens hjertemuskulatur. Dette kan være av klinisk betydning da det er viktig å fange opp disse hestene tidlig slik at de kan gjennomgå videre diagnostikk for å utrede eventuelle skader på hjertet. Dette har åpenbare velferdsmessige implikasjoner da man ikke ønsker å utsette en slik hest for videre fysiske anstrengelser før man er sikker på at det ikke er underliggende skade på hjertemuskulaturen.
Inkluderte hester i studien vil gjennomgå en rask klinisk undersøkelse før de skal gå løp, umiddelbart etterfulgt av at det blir tatt blodprøver. En til to timer etter løpet vil hestene igjen få en rask klinisk undersøkelse, hovedsakelig konsentrert rundt hjerterytme og frekvens før nye blodprøver blir tatt. Blodprøvene blir da analysert både for cardiac troponin T og I. I et subset av hester ønsker vi å ta blodprøver også dagen etter løpet. Dette for å vurdere om eventuelle stigninger i troponinkonsentrasjonen vedvarer, eller stiger ytterligere etter andre prøvetagningstidspunkt.
Det er ikke forventet at undersøkelsene eller prøvetagningene vil ha noen skadevirkninger på hestene. Hestene er vant til begge deler da både undersøkelse av veterinær og rutinemessige blodprøver er vanlig hos løpshester i trening. Videre vil blodprøvene bli tatt fra jugularvenen som er lett tilgjengelig, og dermed teknisk ukomplisert. I tillegg er personalet som tar ut prøvene alle svært erfarne veterinærer som gjør dette rutinemessig mange ganger daglig, så prøvetagningen vil være rask og skånsom.
Vi vil innhente tillatelse fra trener/eier i forkant av studien, og det Norske Travselskap gjennom veterinær Anne Wangen har også gitt sin tillatelse.
Vi ønsker å inkludere 100 hester i denne studien, og videre håper vi at vi kan følge 50 av disse også dagen etter løpet. Dette tallet er utarbeidet på bakgrunn av statistiske analyser som tilser at dette antallet hester er det som er nødvendig for å kunne bidra til å etablere den ønskede referanseområdet med stor sikkerhet.