Til hovedinnhold

Klorbehandling mot Gyrodactylus salaris – storskala doseringsforsøk i Glitra 2017

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er ansett som en stor trussel mot norsk laks. Myndighetene har som mål å motarbeide spredning av parasitten og om mulig å utrydde den fra de områdene hvor den allerede er etablert. Det brukes derfor store ressurser til bekjempelse av parasitten.
Laboratorieforsøk ved Veterinærinstituttet i Oslo og i felt ved Drammenselva har vist at svært lave konsentrasjoner av klor fjerner G. salaris fra laksunger i løpet av 2 -6 dager uten å ha vesentlige negative effekter på fisken. Dette gjør klor interessant som potensielt kjemikalium for bekjempelse av G. salaris i norske laksevassdrag. Formålet i dette prosjektet er å etablere et fyldig kunnskapsgrunnlag for videre utvikling av klor som bekjempelsesmiddel i kampen mot denne parasitten. I gyrobekjempelsesarbeidet fremstår Drammensregionen som utfordrende å behandle med dagens metoder, grunnet stor vannføring, stor artsdiversitet og stort brakkvannssystem. De omsøkte forsøkene er tenkt gjennomført i Glitra, en sideelv til Lierelva som drenerer til Drammensfjorden, og anses som relevante for vurderingen av klorforbindelser som behandlingsmetode i regionen.

Klorforbindelser er de mest brukte desinfeksjonsmidlene på verdensbasis. De er også rutinemessig brukt til behandling mot ektoparasitter innenfor oppdrett og kultivering både i ferskvann og saltvann. Dette gjør klorforbindelser interessant for videre utredning til bekjempelse av G. salaris i stor skala.

Hensikten her å utrede om effekten av klor mot parasitten reduseres når kjemikaliet transporteres med vannmassene i et naturlig vassdrag. Prosjektet er bygget opp rundt et klordoseringsforsøk i Glitra, og hvor det er lagt opp til flere studier i tilknytning til doseringsforsøket. Det planlegges gjennomføring av et storskala doseringsforsøk der det vil bli tilsatt kloramin (monokloramin) fra ett doseringspunkt. Under forsøket vil den etablerte forsøkslokaliteten (her: elvestrekningen fra doseringspunktet og nedover) utnyttes til å gjennomføre en flere undersøkelser/studier som skal belyse kritiske problemstillinger ved en klordosering i et naturlig elvesystem. Herunder er det lagt opp til to parallelle forsøk som involverer laks: "Effekter på G. salaris" og "Fysiologiske effekter hos laks". I tillegg vil det bli lagt opp til undersøkelser av effekter på bunndyrsamfunnet i elva (virvelløse dyr). Totalt søkes det om tillatelse for 310 fisk til dette prosjektet.

I oppsettet "Effekter på G. salaris" vil klekkerifisk som har blitt smittet med G. salaris fra kohabitasjon med infisert villfisk holdes i kar på gitte stasjoner langs Lierelva. Formålet er å undersøke utviklingen i infeksjonsgraden over tid ved eksponering for klorbehandlet elvevann. Fisken vil bli undersøkt for parasitter ved hjelp av stereolupe (hvor fisken ligger i vannfylt plastkar)annenhver dag i eksponeringsperioden. I forbindelse med undersøkelsen vil fisken være under sedasjon.

I oppsettet "Fysiologiske effekter hos laks" vil fisk fra klekkeri holdes i kar på gitte stasjoner langs Lierelva. Formålet er å undersøke fysiologiske effekter på fisken av over tid ved eksponering for klorbehandlet elvevann. Det vil bli tatt ut prøver av 10 fisk fra hver stasjon til fysiologiske analyser ved fem tidspunkt i løpet av doseringsperioden. Fisken vil bli avlivet ved slag mot hodet før prøvetaking.

.