Til hovedinnhold

Ioniserende stråling og biologiske effekter på sebrafisk over flere gnerasjoner

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Senter for fremragende forskning innen fagfeltet radioøkologi/radioaktivitet i miljøet (CERAD) ble med finansiering fra Norges forskningsråd etablert i 2013 og skal være aktivt fram til 2023. CERAD er etablert ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i samarbeid med Statens strålevern (NRPA) og institusjonene NVH, NMI, NIVA og NFI, med god støtte fra et fremragende nettverk av internasjonale forskere. Organismer kan eksponeres for
forskjellige typer stråling (f.eks. gamma-, beta- og/eller alfa-stråling) fra ulike radionuklider i miljøet. Den relative biologiske effektiviteten (RBE) av forskjellige typer stråling avhenger av mange faktorer som for eksempel doserate, dose, strålingstype, livsstadier, art og endepunkt. Det er veldig få studier som systematisk har studert effekter på relevante endepunkter i fisk. Målet med denne forsøksserien er å undersøke effekter/toksiske virkningsmekanismer i sebrafisk eksponert til gammastråling alene eller i kombinasjon med andre miljøfaktorer. EN forskergruppe NMBU skal bestråle sebrafisk med gamma på NMBU Co-60 bestrålingskilde (FIGARO).
Kombinasjonseffekter av stråling og andre miljøfaktorer vil også studeres. Resultater fra forsøket vil være av nasjonal og internasjonal betydning og vil gi mer kunnskap om hvordan stråling alene eller i kombinasjon med andre stressfaktorer påvirker helsen til dyr og mennesker. Noe som er svært relevant i forhold til risikovurderinger for ioniserende stråling på miljøet.