Til hovedinnhold

Ny metodikk for kvantifisering av humorale immunresponser i laks

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Humoral immunitet mediert av B celler er svært viktig for dyrs beskyttelse mot infeksjoner. Antistoffer produseres av B celler og hos laks er kunnskapen begrenset om hvilke B celle populasjoner som er tilstede i ulike immunologiske organer og deres aktivitet. Bedre kunnskap om kvantitet og kvalitet på laksen antistoffresponser etter infeksjoner eller vaksinering er viktig for design av forbedrete virusvaksiner. Formålet med dette forsøket er å optimalisere ulike målemetoder (ELISPOT og in vivo proliferering av B celler) og ta disse i bruk for å studere B celler og antistoffproduksjon i laks ved vaksinering og infeksjon. Assayene vil benyttes for å måle responser i 3 viktige immunologisker organer i laks, fornyre, milt og blod. I tillegg vil det fra samme forsøksfisk tas ut leukocytter fra bukhula, hvor formålet er å starte identifisering av hvilke leukocyttpopulasjoner som fins der. Søknaden omfatter ett virus smitteforsøk og ett vaksinasjonsforsøk, og i begge tilfeller er salmon alphavirus (SAV) agens. SAV forårsaker pankreas sykdom som er det største virus sykdomsproblemet i norsk oppdrett og vaksinen som er på markedet gir begrenset beskyttelse. Resultatene fra våre planlagte forsøk vil gi viktige verktøy for å måle B celle responser hos laks og dermed bidra til ny kunnskap om humoral immunitet i denne arten. Utvikling av bedre virusvaksiner fordrer kunnskap om hvordan B celler bidrar til langvarig beskyttelse. Det vil totalt benyttes 440 forsøksdyr i forsøkene og antall dyr som inngår er beregnet ut fra tidligere kunnskap med denne type forsøk, både hos forsøkshaverne og i publisert litteratur for andre fiskearter. Ved uttakene vil ulike organer fra samme fisk benyttes og analysene vil omfatte flere målemetoder, slik at utnyttingsgraden for de planlagte forsøkene er stor. Kombinasjonen av lang erfaring med denne type forsøk hos forsøkshaverne og svært kompetente personer ved Havbruksstasjonen i Tromsø gjør at alle prosedyrer som skal utføres i disse forsøkene bygger på solid kompetanse. Dette bidrar til at dyrevelferden ivaretas på beste måte og at intensjonene ved de tre Rene etterleves.

Etterevaluering

Forsøket er klassifisert som betydelig belastende og skal derfor etterevalueres.

Begrunnelse for etterevalueringen

Formålene med forsøket ble delvis oppnådd. Kun den ene delen av forsøket ble gjennomført, men for den delen som ble gjennomført ble målet oppnådd. Forsøket har gitt ny informasjon om systemiske og lokale B-celleresponser ved virusinfeksjon i laks.
Det ble søkt om å få bruke 440 laks, men bare 196 ble brukt. Belastningsgraden var betydelig for de dyrene som ble smittet med SAV.
I løpet av forsøket ble det ikke avdekket forhold som kunne forbedres med hensyn på 3R.