MRSA

MRSA rammer flere arter, også mennesker. Her får du veiledning om meldeplikt, forebygging og bekjempelse.

Abonner på nyhetsbrev

Status

Det er lav forekomst av LA-MRSA i Norge. Bakterien ble først påvist hos norske husdyr i 2011, på et slakteri. Den første påvisningen i en norsk svinebesetning skjedde i 2013.

Mattilsynet har som mål å holde denne bakterien borte fra norske svinebesetninger. I samarbeid med Veterinærinstituttet har Mattilsynet årlige kartleggingsprogrammer som undersøker forekomsten av denne bakterien.

Om sykdommen

Symptomer

LA-MRSA er ikke spesielt sykdomsfremkallende hos dyr, og skiller seg ikke fra andre gule stafylokokker når det gjelder evne til å forårsake sykdom hos griser.

Smittede griser er for det meste friske, men bakterien kan spres til andre dyr og til mennesker. Gule stafylokokker blir av og til påvist i forbindelse med sår- og leddinfeksjoner hos gris.

Hvordan smitter sykdommen?

Bakterien LA-MRSA kan vokse på slimhinnene hos friske griser, og smitte mellom dyrene, fra dyr til mennesker, fra mennesker til dyr og mellom mennesker.

Bakterien har stor evne til å holde seg i miljøet i dyrebesetninger og kan også spres via støvpartikler og gjødsel, og mellom dyrebesetninger via transportmiddel. Utstyr brukt i svineoppdrett kan også fungere som et reservoar for bakterien.

LA-MRSA kan smitte både til andre produksjonsdyr (fjørfe, storfe og småfe) og til familiedyr (hund, katt og hest), men griser blir hovedsakelig regnet som det dyret som sprer smitte til mennesker.

Kan sykdommen smitte til mennesker?

Ja, bakterien kan smitte til mennesker.

Les mer om MRSA og LA-MRSA hos mennesker hos Folkehelseinstituttet: Generelt om MRSA (fhi.no)