Ta prøver og analyser av råvannet og drikkevannet

Ved vannforsyningssystem som produserer 10 m3 drikkevann per døgn eller mindre, må dere ta minst én prøve av ubehandlet råvann i året, og denne prøven skal som et minimum analyseres for E. coli. Funn av E. coli kan i noen tilfeller bety at vannet er forurenset med avføring.

Publisert

Hvis dere ikke vet hvor mye drikkevann som produseres kan det være nyttig å vite at vannforsyningssystem som leverer til 50 personer vanligvis produserer omtrent 10 m3.

Drikkevannsforskriften åpner for to ulike måter å bestemme produksjonsmengde på. Produksjonsmengden skal alltid angis som produsert mengde i et gjennomsnittsdøgn den uken av året med høyest produksjon. Dette kan dere enten måle med en vannmåler, eller dere kan regne det ut ved å multiplisere antall personer forsynt med 0,2 m3. 

Ved vannforsyningssystem som produserer 10 m3 drikkevann per døgn eller mindre, må dere også ta minst én prøve av det ferdige drikkevannet hvert år.

Denne prøven skal som et minimum analyseres for:

  • e. coli
  • intestinale enterokokker
  • kimtall ved 22°C 
  • koliforme bakterier
  • ledningsevne
  • pH

Hvis dere mistenker at det kan være andre forurensninger i drikkevannet må dere også be laboratoriet om å analysere for disse forurensningene, slik at mistanken eventuelt kan avkreftes.

I drikkevannsprøvene må dere sjekke at turbiditet (klarheten), lukt, smak og farge er ok, og ikke endrer seg mye i forhold til tidligere prøver. Vi krever ikke at lukt og smak analyseres ved et laboratorium. Ta gjerne flere prøver, spredt i tid. Dette vil gi en bedre oversikt over kvaliteten på drikkevannet gjennom året.

Hvis dere leverer drikkevann til sårbare abonnenter, som for eksempel barnehager eller helseinstitusjoner, må dere ta flere prøver og analyser. Tilsvarende gjelder ved vannforsyningssystem som produserer mer enn 10 m3 drikkevann per døgn. Kravene til slike vannforsyningssystem kan dere lese mer om i drikkevannsforskriften og veilederen til denne.

Veileder til drikkevannsforskriften