Nyheter
Kunngjøringer
Risikovurdering av import av grovfôr
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet vurdert risiko ved import av grovfôr til Norge. VKM konkluderer med at det er stor usikkerhet om grovfôr kan føre med seg planteskadegjør... Publisert 18.02.2022 | Sist endret 21.04.2022Risikovurdering av rovmidden Amblyseius andersoni
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert utført en risikovurdering av rovmidden Amblyseius andersoni. Hva undersøkte VKM:VKM har utført en risikovurdering av rovmidden Amblyseius andersoni. D... Publisert 30.04.2020 | Sist endret 30.04.2020Risikovurdering: Risikokategorisering av planteskadegjørere
VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) har på oppdrag fra Mattilsynet gjennomført risikokategoriseringer av et utvalg av skadegjører som i dag er regulert i plantehelseforskriften. Konklusjonen var at 31 av de 33 vurderte skade... Publisert 18.06.2021 | Sist endret 18.06.2021Risikovurdering av Giardia og Cryptosporidium i norsk drikkevann
Vitenskapskomiteen for mat og miljø har supplert en risikovurdering for parasittene Giardia og Cryoptosporidium fra 2009. Rapporten er oppdatert med lettfattelig informasjon, blant annet om hvordan man fjerner parasi... Publisert 19.06.2020 | Sist endret 14.07.2020Risikovurdering av tungmetaller og arsen i gjødselvarer og jord
Risikovurderingen til VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) viser at bruk av gjødselvarer som inneholder tungmetaller og arsen kan føre til at vi over tid får mer av slike stoffer i næringskjeden. Økning av arsen, kadmium, bly... Publisert 25.04.2022 | Sist endret 25.04.2022Rapport: Overvåking og kartlegging av lys og mørk ringråte i norsk produksjon av mat- og industripotet 2021
Rapporten beskriver metodikk og resultater av den delen av overvåkings- og kartleggingsprogrammet (OK-programmet) «Skadegjørere i potet» som omhandler lys ringråte (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) og mørk ringråte (Ral... Publisert 11.05.2022 | Sist endret 23.05.2022Tilsyn med registreringsmeldinger for gjødselvarer i 2023
I 2023 vil Mattilsynet føre tilsyn med omsetning av gjødselvarer som kan ha en særlig stor helse- og miljørisiko. Det er du som registrerer gjødselvaren for omsetning som har ansvar for at dine gjødselvarer er i tråd med norsk reg... Publisert 20.01.2023 | Sist endret 20.01.2023ESA-rapport: Noregs kontroll med produksjon av fiskerivarer og fiskeolje til konsum 2022
EFTA sitt overvakingsorgan (ESA) har publisert ein rapport der dei tilrår at Mattilsynet styrker kontrollen med produksjon av fiskerivarer og fiskeolje til konsum. Rapporten kjem etter ein revisjon i mars 2022. Kva undersøkte ESA... Publisert 01.11.2022 | Sist endret 01.11.2022Rapport – OK-program potetkreft 2021
Rapporten presenterer resultatene fra den delen av overvåkings- og kartleggingsprogrammet (OK-programmet) «Skadegjørere i potet» som omhandler potetkreft (Synchytrium endobioticum). Programmet gjennomføres for å få kunnskap om sta... Publisert 12.05.2022 | Sist endret 12.05.2022Overvåkings- og kartleggingsprogram: Pærebrann (Erwinia amylovora) i norske frukthager 2018
Formålet var å få kunnskap om smittestatus i nye eple- og pærefelt som er basert på importert plantemateriale, etter at det høsten 2015 ble åpnet for import av plantemateriale av kjernefrukt fra land hvor pærebrann forekommer. Pro... Publisert 02.05.2019 | Sist endret 02.05.2019Overvåkning av nematoder i jord på importerte planter - Delrapport 2019
Delrapporten beskriver metodikk og resultater fra et toårig overvåkings- og kartleggingsprogram på forekomst av nematoder i jordklumpen som følger med importerte treaktige planter. Formålet med programmet var økt kunnskap om plant... Publisert 03.06.2020 | Sist endret 03.06.2020Overvåkning av nematoder i jord på importerte planter - Delrapport 2018
Rapporten beskriver metodikk og resultater fra et overvåkings- og kartleggingsprogram i 2018 på forekomst av nematoder i jorda som følger med importerte planter. Formålet med programmet var økt kunnskap om plantehelserisikoen ved ... Publisert 23.08.2019 | Sist endret 23.08.2019VKM-vurdering: Skrantesjuke på Hardangervidda og videre håndtering i Norge
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet oppdatert kunnskapen om skrantesjuke og vurdert spredningsrisiko. I tillegg er ulike strategier for videre håndtering av sykdommen i Nor... Publisert 26.01.2021 | Sist endret 01.06.2021Merkesjekken – Mattilsynet ser på matinformasjon på fiskematprodukter i 2023
Kontrollen omfatter matinformasjon på ferdigemballerte norsk produserte fiskematprodukter omsatt i butikk. Fiskematprodukter i denne kampanjen er prosesserte produkter av fisk. Det er for eksempel fiskekaker, fiskeboller og fiskeb... Publisert 20.01.2023 | Sist endret 23.01.2023Årsrapport for 2021 for OK-programmet: Importerte trelevende insekter
Rapporten skildrar resultat frå 2021-delen av eit overvakings- og kartleggingsprogram som blir gjennomført for å kunne respondere raskt dersom alvorlege skogsskadegjerarar blir introdusert til Noreg. Rapporten informerer også om b... Publisert 12.05.2022 | Sist endret 12.05.2022Årsrapport for OK-program Furuvednematode og Monochamus 2021
Rapporten beskriver metodikk og resultater fra 2021-delen av et løpende overvåkings- og kartleggingsprogram for furuvednematode. Hensikten med programmet er å dokumentere fristatus for denne skadegjøreren i Norge, samt å kunne opp... Publisert 12.05.2022 | Sist endret 12.05.2022Tilsyn med virksomheter som importerer, produserer eller omsetter kosmetiske produkter i 2023
I 2023 vil Mattilsynet føre tilsyn med virksomheter som produserer og/eller omsetter kosmetikk og kroppspleieprodukter på det norske markedet, for å undersøke om virksomhetene er kjent med og etterlever krav i kosmetikkregelverket... Publisert 18.01.2023 | Sist endret 23.01.2023Tilsyn med virksomheter som produserer kjøtt- og kjøttprodukter, meieriprodukter og eggprodukt i 2023
I 2023 vil Mattilsynet føre tilsyn med produksjonsvirksomheter som produserer kjøtt- og kjøttprodukt, meieriprodukter og eggprodukter. Disse virksomhetene får tilsyn Produksjonsvirksomheter som produserer ulike kjøtt- og kjøttprod... Publisert 23.01.2023 | Sist endret 23.01.2023Tilsyn i bakerier, bryggerier, iskrem- og andre virksomheter som produserer næringsmidler i 2023
I 2023 vil Mattilsynet føre tilsyn med produksjonsvirksomheter innen ulike bransjer eksempelvis bakeri, produksjon av spiseis, virksomheter som mottar viltkjøtt m.v . Dette bør dere være forberedt på Når vi gjennomfører fysisk t... Publisert 31.01.2023 | Sist endret 31.01.2023Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022
Vis meg kunngjøringer etter tema