Klagesak

Korrekt smilefjesrapport skal være godt synlig selv om virksomheten er stengt

Virksomheter som omfattes av smilefjesordningen skal alltid henge opp siste smilefjesrapport straks denne er mottatt fra Mattilsynet.  

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2025/151979
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

En virksomhet ble stengt av Mattilsynet på grunn av helsefare. Da Mattilsynet kom på tilsyn for å vurdere gjenåpning, hang det fremdeles en gammel smilefjesrapport oppe, og ikke rapporten virksomheten fikk da den ble stengt. 

Vurdering

Virksomheten mente at siden de var stengt, hadde ingen kunder adgang til å velge om de ville spise der eller ikke. 

Serveringssteder skal henge opp smilefjesrapporten straks Mattilsynet har levert den. Det er ikke noen unntak fra regelen om at rapporten skal henges opp. Smilefjesrapporten må derfor henges opp selv om virksomheten fikk pålegg om stenging 

Smilefjesrapporten skal være godt synlig enten virksomheten er åpen eller stengt. Dette gjelder uavhengig av om stenging har skjedd på eget initiativ eller etter pålegg fra Mattilsynet.

Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2025/151979 (einnsyn.no)

Konklusjon

Virksomheten fikk ikke medhold i klagen. 

Regelverk

  1. Internkontrollforskriften for næringsmidler
  2. Smilefjesforskriften
  3. Matloven - matl

Internkontrollforskriften for næringsmidler

§ 2. Krav om etablering av internkontroll

Krav om etablering av internkontroll omfatter alle næringsmiddelvirksomheter som produserer, pakker, lagrer eller omsetter næringsmidler. Kravet gjelder også første mottakssted ved import av næringsmidler. Kravet gjelder ikke primærprodusenter.
Krav om etablering av internkontroll gjelder ikke dersom omsetningen er i en form som ikke representerer videre helsemessig risiko, for eksempel oppvarming av ferdig tilberedte næringsmidler som pølser, hamburgere mv. når virksomheten er av kortvarig karakter og varmebehandlingen skjer i samband med omsetningen, og salg av emballert spiseis i detaljutsalg. Ved tvil avgjør tilsynsmyndigheten om det skal kreves etablering av internkontroll.

§ 4. Plikt til internkontroll

Den som er ansvarlig for virksomheten skal sørge for at det innføres og utøves internkontroll.
Enhver som driver eller deltar i aktivitet som omfattes av denne forskriften plikter å påse at internkontrollen etterleves.
Internkontrollen skal dokumenteres i den form og i det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse.
Skriftlig dokumentasjon etter denne forskriften skal minst omfatte § 5 nr. 4, 5, 7 og 8. Tilsynsmyndigheten kan gi pålegg om skriftlig dokumentasjon utover dette, dersom det anses påkrevet.

§ 5. Internkontrollens innhold

Internkontrollen skal tilpasses virksomhetens art, aktivitet, risikoforhold og størrelse i det omfang som er nødvendig for å overholde krav i næringsmiddellovgivingen. Internkontrollen skal inneholde:
  1. 1.
    oversikt over de krav i næringsmiddellovgivingen som gjelder for virksomheten,
  2. 2.
    oversikt over hvordan virksomheten er organisert,
  3. 3.
    rutiner virksomheten følger, for å sikre overholdelse av næringsmiddellovgivingens krav. Ansvar og myndighet for utførelse skal fastlegges,
  4. 4.
    rutiner virksomheten følger dersom avvik oppstår og opplysninger om hvem som er ansvarlig,
  5. 5.
    rutiner virksomheten følger for å hindre gjentakelse av avvik og opplysninger om hvem som er ansvarlig,
  6. 6.
    registreringer virksomheten finner nødvendig å oppbevare og opplysning om hvor lenge de skal være tilgjengelig for tilsynsmyndigheten,
  7. 7.
    rutine for hvordan virksomheten systematisk og regelmessig gjennomgår sin internkontroll, for å kontrollere at aktivitetene og resultatene av dem stemmer overens med det system virksomheten har fastlagt, og om det medfører oppfyllelse av næringsmiddellovgivingen,
  8. 8.
    rutine for hvordan virksomheten sikrer seg at alle aktuelle og kun gjeldende rutiner blir benyttet, og
  9. 9.
    rutiner for hvordan virksomheten sikrer at de ansatte har tilstrekkelig kompetanse til å overholde forskriftens krav.
FOR-1994-12-15-1187: kapittel-1-paragraf-2FOR-1994-12-15-1187: kapittel-2-paragraf-1FOR-1994-12-15-1187: kapittel-2-paragraf-2 Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matloven - matl

§ 14. Opplysnings- og rapporteringsplikt

Virksomheten skal når tilsynsmyndigheten krever det, gi eller sende inn nødvendige opplysninger og prøvemateriale. Tilsvarende gjelder enhver som er i besittelse av dyr, planter eller andre gjenstander eller organismer som kan føre med seg smitte. Tilsynsmyndigheten kan bestemme hvordan opplysningene skal gis, herunder form, detaljeringsgrad mv.
Enhver kan bli pålagt å fremlegge eller sende inn opplysninger og prøvemateriale når dette er nødvendig av hensyn til kontroll med import eller av hensyn til smitteovervåkning.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om opplysnings- og rapporteringsplikt samt om plikt til å offentliggjøre resultater av utført tilsyn.

§ 27. Informasjon til allmennheten

Ved mistanke om at det kan oppstå fare for menneskers eller dyrs helse knyttet til inntak av næringsmidler eller fôr, skal tilsynsmyndigheten på eget initiativ gi allmennheten relevant informasjon som den er i besittelse av.
Tilsynsmyndigheten kan videre gi relevant informasjon til allmennheten når forbruker- eller andre samfunnshensyn taler for det.
Kongen kan gi forskrifter om informasjon til allmennheten.

§ 33. Gjennomføring og utfylling

Kongen kan gi forskrifter som er nødvendige for å sikre gjennomføring og utfylling av denne loven.
Kongen kan fastsette de forskrifter som er nødvendige for å oppfylle Norges forpliktelser som følge av EØS-avtalen, herunder at slike forskrifter i tilfelle motstrid skal gå foran denne loven.
LOV-2003-12-19-124: kapittel-2-paragraf-10LOV-2003-12-19-124: kapittel-5-paragraf-6LOV-2003-12-19-124: kapittel-6-paragraf-6 Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no