Til hovedinnhold
Klagesak

Hele anlegget ble båndlagt etter påvisning av Flavobacterium psychrophilum

Selv om settefiskanlegget hadde adskilte avdelinger ble også kar med laks båndlagt etter påvisning av bakteriesykdommen flavobakteriose hos regnbueørret. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2023/271146
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Etter påvisning av systemisk infeksjon med Flavobacterium psychrophilum (F. Psychrophilum) hos regnbueørret båndla Mattilsynet hele settefiskanlegget for å fryse situasjonen og hindre smittespredning. Oppdretter klaget på båndleggingen og stilte spørsmål både til diagnosen og om laksen i anlegget skulle omfattes. 

Vurdering

Matloven § 19 som omhandler dyrehelse sier at enhver skal utvise nødvendig aktsomhet, slik at det ikke oppstår fare for utvikling eller spredning av smittsom dyresykdom. Levende dyr skal ikke omsettes, tas inn i dyrehold, flyttes eller settes ut når det er grunn til mistanke om smittsom dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. 

Dyrehelseforskriften § 6 inneholder nasjonal liste for sykdommer hos akvatiske dyr og kategorisering av disse (F-sykdommer). Der er systemisk infeksjon med F. psychrophilum oppført. Regnbueørret er oppført som mottakelig art. 

I denne saken hadde Veterinærinstituttet stilt diagnosen basert på vekst av F. psychrophilum fra nyre fra svimere av regnbueørret i ni av ti innsendte fisk. Diagnosen ble styrket ved positive immunhistokjemiske undersøkinger av antistoff fra nyrevev rettet mot F. psychrophilum fra tre av fiskene. Histopatologi viste at milten var blodfylt og stor i alle prøver. Det var rikelig med betennelsesceller i sinusoidene i nyre i alle prøver. 

Klagesaksenheten mente derfor at diagnosen systemisk infeksjon med F. psychrophilum er korrekt bekreftet av regionen i denne saken. 

Selv om det kun er regnbueørret som er oppført som mottakelig art for systemisk infeksjon med F. psychrophilum, kan også laks ha sykdommen og spre denne videre. 

Under norske forhold går en ut fra at bakterien også kan smitte mellom fisk i sjøvatn i øvre vasslag med låg salinitet. Systemisk infeksjon med F. psychrophilum er av Veterinærinstituttet beskrevet som et av de største problemene i verden for produksjon av regnbueørret, og har ved flere tilfeller ført til høy dødelighet i settefiskanlegg i Norge. 

Selv om anlegget har tre adskilte avdelinger som har egne separate avløpssystem er det ikke avklart hvor i anlegget smitten er, og det har vært flytting av både laks og ørret mellom forskjellige kar og avdelinger. 

På bakgrunn av dette mener klagesaksenheten at for å hindre smittespredning er det korrekt å båndlegge hele anlegget etter denne påvisningen av systemisk infeksjon med F. psychrophilum

Konklusjon

Klagesaksenheten opprettholdte vedtaket om at hele anlegget må båndlegges.

 

Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2023/271146

Regelverk

Matloven - matl

Dyrehelseforskriften